Как да изберем индустриална прахосмукачка

Индустриалното почистване поставя по големи изисквания към аспирацията на прах, в сравнение с едно жилище. Предлаганите на пазара индустриални прахосмукачки  са с различни параметри и диапазон на работа, затова ще се опитаме да ви помогнем в избора.


Видове индустриални прахосмукачки
Предлагат се 4 основни типа централни прахосмукачки:

 

- С торбички за прах – за помещения, в които вентилирането навън не е възможно или желано. Торбичките обикновено се сменят 1-2 пъти в годината.
- Без торбички, с обърнат филтър – мръсотията се задържа по външната повърхност и по този начин не полепва по филтъра. Необходимо е почистване на всеки 3-6 месеца.
- С циклонен филтър – малките частици се филтрират. Трябва да се изпразва и почиства на всеки 2 месеца.
- Циклонни – мръсотията се улавя така, че по-тежките частици падат на дъното на кутията, а по-малките се вентилират навън. В зависимост от експлоатацията, изпразването и почистването става на около 3 месеца.

Ползи от използването на индустриални прахосмукачки
Положителните аспекти от използването на вградени прахосмукачки са много:


- по-добро качество на въздуха в помещението;
- ниски нива на шум;
- дълбоко почистване;
- не се налага да разнасяте стандартната, тежка прахосмукачка из помещенията;
- всички уловени частици като косми от домашни любимци, прах, акари и други замърсявания се отвеждат навън;
- не е необходимо да изпразвате контейнера след всяко почистване;
- по-леки и удобни от стандартните прахосмукачки;
- по-голямо разнообразие от маркучи;
- няма нужда да се притеснявате, че ще захванете захранващия кабел;
- много вградени прахосмукачки са снабдени с т.нар. HEPA филтри (филтри с високо ефективен предпазител срещу замърсявания), които намаляват замърсяването на въздуха в затворени помещения. HEPA филтърът улавя 99.97% от всички частици с размери от 0,3 микрона или по-големи;
- повишават стойността на имота.

Индустриалните прахосмукачки струват около няколко пъти повече от стандартните прахосмукачки. Средният им експлоатационен живот обаче надвишава с най-малко 5 пъти този на обикновените.

Как да изберете вградена прахосмукачка
За да определите колко мощна трябва да бъде системата е най-добре на изчислите квадратурата на помещението и да я удвоите. По-мощната централна прахосмукачка ще ви бъде от полза при следните ситуации:

- 2-етажни помощения;
- по-голям брой отвори, в които да включвате маркуча;
- множество ъгли в тръбите на системата на вградената прахосмукачка;
- течове от тръбите.

По-голямата система ще ви бъде от полза и при евентуални бъдещи пристройки и допълнение към индустриалната сграда. Ако получите няколко оферти за инсталиране на индустриална прахосмукачка, не забравяйте да сравните ватовата мощност на системите, както и колко квадратни метра могат да покрият.

Как да изберете аксесоари за вградената прахосмукачка
Повечето производители на централни прахосмукачки не създават свои собствени маркучи и приставки за почистване на килими и мокети. В повечето случаи маркучите ще паснат на всяка система, но въпреки това е най-добре да поискате потвърждение за това от конкретния производител или доставчик.

Обикновено, маркучите са с дължина 15 метра, което е от полза по два начина. Първо, не се нуждаете от голям брой входни отвори (по-малкият им брой осигурява по-силно засмукване) и второ, можете да изчистите по-голяма площ, преди да се наложи да смените отвора. Единственият негативен аспект в случая е, че ще трябва да предвидите достатъчно голям шкаф или килер, където можете да съхранявате 15-метровия маркуч.

Powered by Website.bg